Η ασφάλεια των τροφίμων αναφέρεται στην ορθή πρακτική της προετοιμασίας και της αποθήκευσης τροφίμων προκειμένου να αποφευχθεί η τροφική ασθένεια. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των τροφίμων είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της υγείας των πελατών, τη μεγιστοποίηση της μακροζωίας των προϊόντων διατροφής και την ανάπτυξη κατάλληλων πρωτοκόλλων διαχείρισης κινδύνου. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων στην κουζίνα για να κρατήσετε τους πελάτες σας ασφαλείς και ευχαριστημένους.
1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας
Για τη βέλτιστη ασφάλεια των τροφίμων, είναι θεμελιώδες όλοι οι εργαζόμενοι να πλένουν τα χέρια πριν προετοιμάσουν και χειριστούν τα τρόφιμα και όταν αλλάζουν εργασίες. Πλύνετε καλά με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
2. Καθαρίστε τις επιφάνειες
Η απολύμανση και ο καθαρισμός όλων των επιφανειών, συμπεριλαμβανομένων των επιφανειών προετοιμασίας, των πάγκων, του εξοπλισμού, των χώρων αποθήκευσης, των δοχείων απορριμμάτων, θα πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της εργασίας σας για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτή η διαδικασία απομακρύνει τα υπολείμματα τροφίμων, τη βρωμιά και τα αόρατα μικρόβια από επιφάνειες που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα. Πρέπει να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες για να αποφύγετε την μόλυνση τους. Τα παράσιτα μπορούν να επιφέρουν επιβλαβείς ασθένειες, όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια, στα τρόφιμα της κουζίνας σας.Δημιουργήστε και εφαρμόστε διαδικασίες υγιεινής για τους υπαλλήλους να ακολουθούν σε καθημερινή, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση. Τα παρακάτω είναι ένα παράδειγμα μιας απλής διαδικασίας που θα χρησιμοποιηθεί στη μονάδα σας, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις επιφάνειες εργασίας σας υγιεινές:
-Ξύστε και καθαρίστε τους επίμονους λεκέδες από τρόφιμα και υπολλείματα.
-Στη συνέχεια, καθαρίστε την επιφάνεια με ζεστό σαπουνόνερο.
-Για να αποφύγετε τη χημική μόλυνση, ξεπλύνετε την επιφάνεια με νερό και ένα καθαρό πανί.
-Καθαρίστε την περιοχή με καθαριστικό ή άλλο επαγγελματικό απολυμαντικό.
-Αφήστε την περιοχή να στεγνώσει στον αέρα.
Εκτός από τα προϊόντα απολύμανσης, το ζεστό νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πράγματα όπως τα μαχαιροπήρουνα για τον αποτελεσματικό καθαρισμό τους. Για αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων σε πρόγραμμα υψηλής θερμοκρασίας. Επιπροσθέτως, άλλα κοινά χημικά απολυμαντικά με χλωρίνη ή αμμωνία μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά.
3. Πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλυθούν καλά για να απαλλαγούν από βακτήρια και βρωμιά που μπορεί να υπάρχουν. Η μόνη εξαίρεση τα προϊόντα που είναι προσυσκευασμένα και επισημαίνονται ως προ-πλυμένα. Χρησιμοποιήστε καθαρό, κρύο νερό για το σωστό πλύσιμο.
4. Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση
Η διασταυρούμενη μόλυνση εμφανίζεται όταν επιβλαβή βακτήρια, αλλεργιογόνα ή άλλοι μικροοργανισμοί μεταφέρονται από το ένα αντικείμενο στο άλλο κατά λάθος. Αν και συχνά μη ορατά για το ανθρώπινο μάτι, τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα ή θανατηφόρα για τους ανυποψίαστους καταναλωτές.Εκτός από το πλύσιμο των χεριών, είναι επίσης απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ξεχωριστά προϊόντα όταν χειρίζεστε διαφορετικά είδη τροφίμων. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά ξύλα κοπής και ξεχωριστά δοχεία για ωμά κρέατα, λαχανικά και προϊόντα και μαγειρεμένα τρόφιμα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα σύστημα με χρωματική κωδικοποίηση για να βοηθήσετε το προσωπικό σας να ακολουθεί τη σωστή διαδικασία. Έτσι θα μπορέσετε να αποφύγετε αλλεργικές αντιδράσεις
5. Προετοιμάστε και φυλάξτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
Βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμάσει ωμό κρέας, κιμά, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά στη σωστή θερμοκρασία για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από τα τρόφιμα. Κρατήστε τα τρόφιμα έξω από τη "Ζώνη Κινδύνου"Η ζώνη κινδύνου αναφέρεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 5 και 57 βαθμών Κελσίου. Για τρόφιμα που είναι ευαίσθητα σε χρόνο και θερμοκρασία, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, είναι επιτακτική η διατήρηση των εσωτερικών θερμοκρασιών πάνω ή κάτω από την επικίνδυνη ζώνη.
Τα κρύα τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται ή να κρατούνται κάτω από 5 βαθμούς, ενώ τα ζεστά τρόφιμα πρέπει να κρατούνται στους 60 βαθμούς ή και περισσότερο. Κατά γενικό κανόνα, τα ευαίσθητα στη θερμοκρασία τρόφιμα δεν θα πρέπει να παραμένουν στη ζώνη κινδύνου για περισσότερο από 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα επικίνδυνα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα.
6. Προσοχή στις επιστροφές τροφίμων
Για να αποφύγετε μια έξαρση τροφιμογενών ασθενειών, να έχετε πάντοτε επίγνωση τυχόν ανακλήσεων τροφίμων που σχετίζονται με το απόθεμά σας τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ δημοσιεύει συχνά λίστες με ανακλήσεις, οπότε είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά αυτές τις ειδοποιήσεις.
Πώς να αποτρέψετε αλλεργικές αντιδράσεις
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων στο χώρο της εστίασης.
-Μην προετοιμάζετε ένα γεύμα χωρίς αλλεργιογόνα με τα ίδια μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιούνται σε κανονικά πιάτα.
-Χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα με ασφαλή αλλεργιογόνο δράση στην κουζίνα σας.
-Εκπαιδεύστε το προσωπικό να χειρίζεται σωστά τα αιτήματα αλλεργίας.
-Ασφαλίστε ότι τα μέλη του προσωπικού γνωρίζουν τις κοινές τροφικές αλλεργίες : γάλα, ψάρι, σόγια, ξηροί καρποί, φυστίκια, αυγά, θαλασσινά και σιτάρι.
Πώς να πετύχετε την ασφάλεια των τροφίμων σε χώρου self-service
Ατομικά τυλιγμένο πλαστικό πιρούνι δίπλα στη γωνία του πιάτου φαγητού
Ενώ οι υπάλληλοι του εστιατορίου ή της επιχείρησης σας μπορεί να έχουν επαρκείς γνώσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, οι πελάτες σας δεν έχουν. Εξαιτίας αυτού, οι οι χώροι self service είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε μόλυνση.
Επομένως καλό θα ήταν να τηρούνται κάποιο κανόνες ασφαλείας:
-Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες, συμπεριλαμβάνοντας σκεύη σερβιρίσματος, δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, προστατευτικά και πάγκους εργασίας.
-Προσθέστε μαχαιροπήρουνα, χαρτοπετσέτες και καλαμάκια μιας χρήσης.
-Για πρόσθετη απολύμανση, παρέχετε πακέτα τυλιγμένων ειδών μιας χρήσης, για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης.
-Ζητήστε από τους υπαλλήλους να παρακολουθούν τους επισκέπτες και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που λαμβάνουν χώρα επικίνδυνες πρακτικές.
Διατηρήστε την φήμη του εστιατορίου σας και μειώστε τον κίνδυνο εξάπλωσης των τροφιμογενών ασθενειών ακολουθώντας σωστές συνήθειες ασφάλειας των τροφίμων. Η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση των υπαλλήλων στο κομμάτι αυτό είναι καθοριστική στην επίτευξη αυτού του στόχου.
(www.webstaurantstore.com)